Tietokonelaitteiston puhtaanapito

Tietokonelaitteiston puhtaanapito on olennainen osa tietokoneen ylläpitoa. Laitteiston ulkopinnat ja tietokoneen sisäosat keräävät pölyä, näppäimistö ja hiiri keräävät myös erinäistä likaa. Pahimmassa tapauksessa tietokone voi rikkoutua ylikuumenemisen vuoksi, jos sen sisälle on kertynyt liikaa pölyä.

Mikrokuituliina on erinomainen ja hellävarainen apuväline

Mikrokuituliina on edullinen ja helppo tapa pitää tietokonepöytä, näytön osat lukuun ottamatta näyttöpintaa, tietokoneen kotelon ulkopinta yms. Kuivalla liinalla saat pyyhittyä pölyt, hieman kostealla liinalla saat pyyhittyä hiiren, näppäimistön ja pöydän pinnan, eikä välttämättä erillistä pesuainetta tarvita ollenkaan.

Näytön pinnan puhdistaminen

Näyttöpintaa ei saisi koskettaa sormilla, koska pinnalle jää helposti sormenjälkiä ihon luontaisesta rasvaisuudesta johtuen. Ajan saatossa näyttöpinnalle saattaa kuitenkin kertyä erinäisiä pieniä tahroja ja likajälkiä, joiden puhdistamisessa on käytettävä erityisesti näytön puhdistamiseen tarkoitettuja kosteita liinoja. Näyttöpinnan puhdistamisessa on oltava erityisen tarkkana, ettei pintaan tule naarmuja. Näytönpuhdistusliinoja myyvät esimerkiksi hyvin varustetut ruokakaupat, verkkokaupat sekä elektroniikkamyymälät.

Kun aloitat näyttöpinnan puhdistamisen, pyyhi ensin enimmät pölyt näyttöpinnalle tarkoitetulla kuituliinalla. Tämän jälkeen käytä kosteaa näytönpuhdistusliinaa näkyvien tahrojen puhdistamiseen.

Tietokoneen sisäosien puhdistus imurilla ja paineilmalla

Ylikuumeneminen lyhentää tietokoneen käyttöikää merkittävästi. Tietokoneen sisäosat keräävät helposti pölyä ja sen vuoksi puhdistustoimenpiteet tulisi suorittaa vähintään kerran vuodessa, jotta kotelon sisälämpötila ei pääse liian korkeaksi.

Ennen kuin irrotat tietokoneen kaapelit, ota esimerkiksi kännykällä kuva kaapeleiden paikoista, jotta saat laitettua ne takaisin samoille paikoilleen. Imuroi pölynimurilla enimmät näkyvät pölyt varoen, ettet vaurioita tuulettimia ja tietokoneen muita osia.

Paineilmalla saat helposti puhdistettua pölyt sieltä, minne imuri ei ylety. Esimerkiksi tuulettimet, virtalähde, jäähdytinrivat sekä etu- ja takapaneelien liitännät. Huomaathan, että tietokoneen sisälle kertyvä pöly on hyvin hienojakoista, joten puhdistustoimenpiteet kannattaa tehdä ulkona, jotta pöly ei pääse kertymään takaisin huoneilmaan. Lopuksi pyyhitään näkyvä irtopöly sisä- ja ulkopuolelta.

Erityisesti tuulettimien kanssa tulee olla varovainen, sillä niitä ei saa pyörittää paineilmalla tai imurilla laakereiden rikkoutumisvaaran vuoksi. Tuuletinta puhdistettaessa pidä sormi tuulettimen keskiosassa, jotta tuuletin pysyy paikallaan puhdistuksen aikana.

Paineilmaa myydään esimerkiksi kodinkoneliikkeissä, kodintavaroita myyvissä tavarataloissa, tietokoneliikkeissä sekä erinäisissä verkkokaupoissa.